Girişimcilerin Yapmaması Gerekenler
Girişimcilik

Girişimcilerin Yapmaması Gerekenler

Bir işe başlamadan önce kime sorsanız size neyi nasıl yapmanız gerektiğini anlatırlar. Oysa sizi hata yapmaktan alıkoyacak yol aslında yapmamanız gerekenleri bilmekten geçiyor. Peki, nedir bu girişimcilerin yapmaması gerekenler?

İşinizin İhtiyaçlarını Küçümsemeyin

Bir fikri hayata geçirmek, bir şirket kurup işinizi geliştirmek çok kolaymış gibi anlatılıyor pek çok blog veya makalede ancak gerçek okuduğunuz kadar kolay değil elbette. Bir girişimi hayata geçirmek, zaman, maliyet ve hatta aileniz ve sosyal hayatınızdaki ilişkilerinizi bile etkileyebilir eğer gerekli özeni göstermez, işinizin ihtiyaçlarını önceden düşünüp, doğru strateji ile planlama yapmazsanız. Bu nedenle bir işe başlamadan önce mutlaka planlamaya vakit ayırmalı ve işinizin ihtiyaçları doğrultusunda planlarınıza uymalısınız!

Hemen Lansman Yapmayın

Girişimcilerin en yaygın hatalardan biri, henüz hazır olmadan, belki de biraz da telaşla ürünlerini piyasaya sürmek. Bir ürünün mükemmel olmasını beklemek yerine ‘hazır’ olduğunda piyasaya sürmek daha doğru gibi görünebilir, ancak ‘hazır’ diye düşünülen ürünün müşteri beklentilerini her yönden karşılayabildiğinden emin olmanız gerekiyor. Ürününüzün pazar uyumunu netleştirene kadar, sahada sürekli ürünü geliştirmeye devam etmelisiniz ama müşteri beklentilerini karşılayacak şekilde hazır olmadan piyasaya çıkarmamalısınız. Ürününüzü piyasaya sürmeden önce mutlaka pazarlama ve iletişim stratejisi, ödeme koşulları ve süreci, sözleşmeler gibi tüm süreç ve uygulamalarınızın da hazır olduğundan emin olun. Ürünü müşterilerinize sunmadan önce arka plandaki yapının hatasız işlemesi gerekir yoksa profesyonellikten uzak bir görünüm sergilersiniz, ki bu da sizi hızla başarısızlığa sürükleyebilir.

Vaktinden Önce Genişlemeyin

Ürününüzü piyasaya sürdükten sonra gelen başarı büyümenin de devam edeceğini varsaymak kaçınılmaz. Ancak girişiminizi belli bir ölçeğe gelmeden, büyümede sürekliliği sağlamadan genişletmeye kalkarsanız kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Yakaladığınız büyüme ivmesinin geçici olması durumunda elinizde bir grup yeni çalışan ve onların masraflarını karşılamak için gereken büyük bir fon ihtiyacı ile baş başa kalabilirsiniz. Bu nedenle, genişlemeye yavaş ve istikrarlı bir şekilde ilerlemelisiniz.

Rakiplerinizi Görmezden Gelmeyin

Fikrinizin, ürününüzün rakibi olmadığını düşünmek büyük bir yanılgı. Niş bir alanda kurduğunuzu düşündüğünüz girişiminizin trafiğini ve müşterilerini çekmeye başlayan bir rakip ile karşı karşıya kalmanız kaçınılmaz desek yanlış olmaz. Bu nedenle mutlaka piyasayı analiz etmeli, rakiplerinizi takip edip tanımalı, stratejilerinizi buna göre belirlemelisiniz. Bunun yanı sıra tüm odağınız da rakipleriniz olmamalı. Her zaman yenilikçi, sıra dışı düşünmeye devam etmeli, müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutacak ürünlerinizi daha da değerli hale getirerek standartlarınızı yükseltmelisiniz.

Önceliğinizi Ürününüze Vermeyin

Bu yapılmaması gereken bir şey gibi geliyorsa da aslında girişimci olarak tam da yapmamanız gereken bir şey. Unutmayın, ürününüzü satabilmeniz, para kazanabilmeniz için müşterilere ihtiyacınız var. Size para kazandıran aslında ürününüz değil müşterileriniz. Dünyanın en harika ürün veya hizmetine sahip olabilirsiniz ama kimse satın almıyorsa, ne anlamı var? Ürününüzü geliştirirken ve iş modelinizi belirlerken, müşteri memnuniyeti önceliğiniz olmalı. Potansiyel müşterilerinizin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak şekilde bir planlama yaparsanız girişiminizin sürekliliğini sağlayabilirsiniz.

Sonuç olarak; bir işe başlamadan önce yapmanız gerekenlerin yanı sıra yapmamanız gerekenleri de çok iyi anlamalı ve yolunuzu buna göre çizmelisiniz. Elbette girişiminizin hayat döngüsünde hatalarınız olacaktır. O hatalardan ders çıkartıp aynı hatayı ikinci defa yapmazsanız büyüme için doğru yoldasınızdır.