Ekip Seçimi Girişimi Büyütmekte Ne Kadar Etkilidir?
Girişimcilik

Ekip Seçimi Girişimi Büyütmekte Ne Kadar Etkilidir?

Girişimcilik serüveni, oldukça yoğun emek ve çalışma isteyen bir serüvendir. Bu serüvende mutlu sona ulaşmak için de iyi bir ekip kurmak önem taşımaktadır. En iyi girişimcilerin bile, tek başlarına yapabilecekleri sınırlıdır. Bu zamana kadar kurulan başarılı girişimlerinde arkasında çok güçlü ekipler yatmaktadır. Girişimcinin iş fikri ne kadar iyi olursa olsun, ortak bir iş planı ve hedefe güdümlü bir takım olmadan bu serüvenin mutlu sonla bitmesi çok zordur.

Girişimcilikte ekip seçiminin önemini ve etkisini basketboldan bir örnekle açıklayalım. Bir basketbol takımının hedefi de bir girişim gibi ortak bir hedefe ulaşmaktır. Diyelim ki takımınızda dünyanın en iyi basketbolcularından biri var ve size birçok maç kazandırıyor. Her oyuncunun tek başına yapabileceği şeyler sınırlıdır. Aynı zamanda, her oyuncu girişimciler gibi kötü zamanlardan geçebilir. Burada şampiyonluk için basketbol terminolojisinde de sıklıkla kullanılan yan parçaların seçiminin önemi devreye girer. Girişimler için o yan parça iyi bir ekiptir. Bu ekiplerin uyumlu ve iyi çalışması, aynı zamanda şirket hedefleriyle uyuşması girişimi bir kademe ileri seviyeye çıkaran önemli etkenlerdendir.

Aynı zamanda iyi bir ekip, yoğun rekabet ortamında da sizi bir adım öne geçiren etkenlerdendir. Rakiplerinizden daha iyi ekipler oluşturarak, bunu sağladığınız bir değer haline getirebilirsiniz. Bu ekiplerin uyumlu çalışması ve birbirleri arasındaki koordinasyon için de iyi bir lider gerekir. Burada girişimcinin görevi çok büyüktür. Tüm ekibi ortak bir hedef için bir araya getirebilmek iyi bir liderlik gerektirir.

Girişimcilikte Ekip Seçimi

[caption id="attachment_8446" align="alignnone" width="800"]

ekip_blog_4

Girişimcilikte Ekip Seçimi[/caption]

Ekip seçiminin birçok farklı yöntemi vardır. Bu yöntemlerin farklılaştığını birçok girişimde görebiliriz. İyi bir ekip kurarken bu yöntemleri gerektiği şekilde sağlamak girişimcinin görevidir. İyi bir ekip kurmanın adımları aşağıdaki gibidir:

  1. Girişiminizin Misyon Ve Vizyonu Net Olsun

Girişiminizin misyonu, vizyonu ve değerleri açık olsun. Bu ekibinizin ortak hedefler için çalışması adına oldukça önemlidir. Aynı zamanda, ekiplerinizden beklentilerinizi açıkça belirtin. Nasıl bir ekip kültürü oluşturmayı amaçladığınızı ve görevlerini açıkça söyleyin. Ortak sorumluluk, ortak karar verme ve ortak problem çözme kültürü ancak şeffaflıkla oluşturulabilir. Bu şeffaflığı sağlamakta bir girişimcinin en önemli görevlerindendir.

  1. Ekip Koordinasyonunu Sağlayın

Bir girişimci olarak ne kadar ekip arkadaşlarınızla yakın olsanız da ekibin diğer üyelerinin de arasındaki ilişki çok önemlidir. Ekibin her üyesine değer vermeniz ne kadar önemli olsa da, ekip üyelerinin de birbirlerine karşı saygı ve sevgi çerçevesinde yaklaşması bir o kadar önemlidir. Bireyleri, birbirlerini yan masada oturan bir beden olarak değil, ortak bir iş geliştirme, bireysel başarı ve ekip hedeflerine ulaşma hedefi doğrultusunda çalışacak bir iş ortağı olarak görmeye teşvik etmelisiniz. İyi bir ekip koordinasyonu için her ay ekiplerle birlikte iş dışı veya içi etkinlikler düzenlenebilir.

ekip_blog_5
  1. İyi Bir İletişim Ağı Kurun

Ekibinizle etkili bir iletişim kurmak, çalışma ilişkilerini güçlendiren çok önemli bir faktördür. Ekibinizin her alanda fikirlerini alarak, iş hayatını daha iyi bir hale getirebilirsiniz. Ekibinizin verimi için mutluluk ve iş tatmini oldukça önemlidir. Etkili iletişim bir girişimcinin sahip olması gereken önemli yeteneklerden biridir.

  1. Ekibinizi Çeşitlendirin

Girişiminizi bir adım ileri taşımak için ekibinizin çeşitli olması gerekir. Farklı yaşta, farklı deneyimlerde, farklı uzmanlıklarda ve farklı görüşteki insanlardan oluşan ekipler, girişiminizin büyümesi adına önem taşımaktadır. Aynı zamanda, farklılıklardan oluşan ekipler, girişiminizin kör noktalarını kapatması adına oldukça önemlidir.

ekip_blog2
  1. Ekibinizi Motive Edin

Ekip üyelerinizin başarılarına atıfta bulunarak etkili bir ekip ortamı yaratabilirsiniz. İş başarısına göre terfi ve ödül gibi iş tatminin artıracak uygulamalar yapabilirsiniz. Böylelikle olumlu bir ekip ortamı yaratmış ve bu başarıların artmasını sağlamış olursunuz. Ekip üyelerini eleştirmek yerine çözüm odaklı olarak ekibinizi geliştirmeyi hedeflemelisiniz.

Mentorlar Girişimin Büyümesine Fayda Sağlar mı?

mentor

Özellikle girişimcilik kariyerinin başında olan kişiler için mentöre sahip olmak oldukça önemlidir. Girişimcilikte bir mentöre sahip olmak, keşfetmeyi ve adım atmayı kolaylaştırır. Bir mentör, atacağınız her adımda size yardım ederek, her yolu keşfetmenize yardımcı olur. Bu bir girişimcinin kişisel gelişimi adına çok önemlidir. Bunun yanında, girişimcilik hayatınızda birçok problem yaşamanız muhtemeldir. Mentörler bu gibi durumlarda sizinle deneyimlerini paylaşarak, problemleri çözmenize yardım edecektir. Bu, girişiminizin sürekliliği ve hayatta kalması adına çok önemlidir. Girişimcilik serüveninizde bir mentörünüzün olması size birçok network imkanı sağlayacaktır. Bu network imkanıyla girişiminiz adına yeni kapılar açılabilir, girişiminize yatırım alarak işinizi büyütme yoluna gidebilirsiniz. Bunların yanında, girişimcinin özgüveni, kişisel gelişimi, öz farkındalığı ve geri bildirim alması açısından mentöre sahip olması önem taşımaktadır. Özetle, bir girişimin büyümesinde ve globalleşmesinde mentörler birçok fayda sağlamaktadır.

H2OInvestment olarak bu yazımızda girişimcilikte ekip ve mentörün önemini detaylarıyla ele aldık. Siz de yazımızdan ilham alarak, iyi bir ekip kurabilirsiniz. Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret ederek, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu da ilginizi çekebilir: http://h2oinvestment.com/olum-vadisinden-cikmak-icin-atilmasi-gereken-adimlar/