Girişimcilikte Geç Atılan Adım: Pazarlama
Girişimcilik

Girişimcilikte Geç Atılan Adım: Pazarlama

Kurumsal iş dünyasında bütçenin azaltılması gerektiğinde ilk kesilen her zaman pazarlama ve iletişim bütçeleridir. Bu şirketler için ne kadar yanlış bir adım ise, girişimcilerin de pazarlamayı geride bırakması bir o kadar yanlış bir karardır. Pazarlama, şirketin büyüklüğü ne olursa olsun, vazgeçilmezdir. Müşteriniz olmadığında girişiminizi büyütemez, ürününüzü satamazsınız, pazarlama olmazsa da müşteriniz olmaz. Gelin detaylara bakalım…

Pazarlamanın dünya çapında kabul edilmiş tanımı ile başlayalım: Pazarlama, müşteriler, ortaklar ve genel olarak toplum için değeri olan teklifi oluşturma, iletişimini yapma, sunma ve değiş tokuş etme faaliyeti ve sürecidir.

Girişimcilerin yaptığı en temel hatalardan biri bir işletmenin can damarı olan pazarlamayı geri plana atmasıdır dersek yanlış olmaz. Elbette bu sadece girişimcilerin yaptığı hatalardan biri değil ama onlar için daha hayati sonuçları olabilir. Bu nedenle pazarlama girişimciliğin ilk günden itibaren olmazsa olmazı olmalı çünkü müşteriniz yoksa hiçbir şeyiniz yoktur!

Peki, bu ne anlama geliyor? Girişiminizi kurmaya karar verdiğiniz, ürününüzün fikrini ortaya koyduğunuz andan itibaren pazarlama faaliyetlerini de planlamaya başlamalısınız.

Mutlaka Pazarlama Planınızı Hazırlayın

Girişiminiz için piyasada gördüğünüz bir soruna çözüm bulduysanız, ürününüzün hedef kitlesini belirlediyseniz ve fikri başarıyla doğruladıysanız, ilk kullanıcınızı ve sonraki müşterilerinizi nasıl elde edeceğiniz konusunda bir planınız olması gerekir. İşte tam bu noktada, ilk kullanıcıların kazanılmasını, bu kullanıcıların ödeme yapan müşterilere dönüştürülmesini ve bu müşterileri daha fazla kullanıcı elde etmenize yardımcı olacak şekilde ürününüzle mutlu etmenizi kapsayan ayrıntılı bir pazarlama stratejisine ihtiyacınız var. Ancak ürününüze ve hedef kitlenize uygun bir pazarlama planı ile ürününüzün satış rakamlarını artırabilir, gelir elde etmeye başlayabilir ve bu sayede ürününüzü geliştirip pazarınızı genişletebilirsiniz. Hiçbir pazarlama çalışması yapmadan müşterilerin size gelmesini beklerseniz kaybedersiniz.

Pazarlama Araştırması ile Müşterilerinizi ve Pazarınızı Tanıyın

Pazarlama araştırması, edinilen bilgi aracılığıyla tüketiciyi, müşteriyi ve genel olarak halkı pazarlamacıya bağlayan bir araçtır. Pazarlama araştırması sayesinde pazarlama fırsatlarını ve sorunları belirleyerek tanımlamak için kullanılan bilgilere ulaşılabilir. Bu bilgiler sayesinde pazarlama faaliyetleri planlanabilir, iyileştirilebilir ve değerlendirilebilir. Ayrıca pazarlama performansı izlenebilir, bir süreç olarak pazarlama anlayışı geliştirilebilir.

Ürününüze Uygun Pazarlama Türünü Seçin

Son yıllarda dijitalleşmenin de etkisiyle yeni pazarlama türleri ortaya çıkmaya başladı. Burada önemli olan hem ürününüze hem de hedef kitlenize uygun pazarlama türünü seçip gündemi yakalayarak ihtiyacınıza uygun pazarlama türünü etkili bir şekilde uygulamaktır.

Özellikle sosyal medyanın pazarlamada etkili bir şekilde kullanılmaya başlamasıyla birlikte hızla gelişen influencer pazarlama özellikle son tüketiciye hitap eden güncel bir B2C pazarlama yöntemi olabilir. Viral pazarlama da dijitalleşmenin meyvelerinden; gerek B2B gerekse B2C ürünler için kullanılabilecek bu pazarlama türü için etkili bir mesaj oluşturulmalı.

Son yıllarda mesajınızı en etkili şekilde vermenin yollarından biri de içerik pazarlaması. ‘İçerik kraldır’ diye ifade edilen bir dönemdeyiz ve bir yandan müşterilerinizi, tüketicilerinizi bilgiyle donatırken bir yandan da ürününüz ile ilgili vermek istediğiniz mesajınızı paylaşmak için etkili içerikler üretebilirsiniz. Bu içeriklerde doğru kilit kelimeleri kullanarak aynı zamanda SEO (Search Engine Optimisation – Arama Motoru Optimizasyonu) için de fayda sağlayabilirsiniz.

Elbette medya aracılığıyla, geleneksel yöntemlerle uygulayabileceğiniz pazarlama teknikleri de hala günümüzde geçerliliğini koruyor, bunları da mutlaka değerlendirmelisiniz çünkü geleneksel yöntemlerin her zaman takipçisi vardır ve olmaya devam edecektir. Ancak kaynaklarınız sınırlıysa ve minimum kaynaktan maksimum sonuç almayı amaçlayan, geleneksel olmayan ve yaratıcı bir pazarlama stratejisi uygulamak istiyorsanız gerilla pazarlama tam da size uygun olabilir.

Tüm bu pazarlama türlerinden uygun olanını ürününüze, pazara, hedef kitleye ve yaratmak istediğiniz etkiye göre seçmelisiniz. Unutmayın nasıl pazarlama olmadan müşteriniz olmazsa, yanlış uygulayacağınız pazarlama stratejileri de müşteri kaybetmenize neden olabilir, bu yüzden seçimlerinizi dikkatli yapmalı ve doğru uygulamalısınız. Pazarlama ilk günden girişiminizin temel taşı olmalı!