Girişimler İçin Uygun İş Modelleri
Girişimcilik

Girişimler İçin Uygun İş Modelleri

Her girişimci, girişiminin en iyi noktaya gelmesini ister. Bunun için, girişimcinin uygulaması gereken bazı kriterler bulunur. Bu nedenle cesur ve risk almayı seven girişimciler her zaman bir adım öndedir. Başarılı girişimciler, başarısızlığın başarı için başlangıç olduğunu bilir ve girişimleri için risk alırlar. Bir girişimi değerli kılan en önemli özelliklerden biri de kendisine ait bir iş modeli olmasıdır.

Bir iş modeli, işi belirli bir sektörde kârlı bir şekilde yürütmek için planlama yapmak olarak da tanımlanabilir. İş modelinin temelinde ise değer önerisi yer almaktadır. Bununla birlikte iş modeli, bir şirketin sunduğu mal veya hizmetleri müşterilerin neden tercih ettiğini ve edeceğini de kurgulamanıza olanak tanır. Ayrıca iş modeliniz sayesinde kendinizi rakiplerinizden farklılaştırarak marka bilinirliğinizi artırabilirsiniz. H2O olarak bu yazımızda, iş modeli nedir ve iş modeli türleri gibi konular hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

İş Modeli Nedir?

iş modeli nedir

İş modeli, bir şirketin kâr elde etme planı olarak da ifade edilir. İşletmenin pazarlamayı planladığı ürünleri veya hizmetleri, belirlenen hedef pazarını ve beklenen giderleri tanımlar. İş modelleri hem yeni hem de yerleşik işletmeler için önemli bir planlamadır. Bu plan, gelişmekte olan şirketlerin yatırım çekmesine, alanında profesyoneller ile çalışmasına, yönetim ve personeli motive etmesine yardımcı olur.

Yerleşik işletmeler, iş modellerini düzenli olarak güncellemelidirler. Güncellemedikleri durumlarda gelecekteki eğilimleri ve zorlukları tahmin etmekte başarısız olurlar. Ayrıca yatırımcıların ilgisini çeken şirketleri değerlendirmelerine ve çalışanların katılmak isteyebilecekleri bir şirketin geleceğini anlamalarına da olanak tanır.

İş Modeli Türleri

İş modeli türleri iş türlerine göre çeşitlilik gösterir. İş modeli türleri aşağıdaki gibidir:

  1. Perakende
  2. Üretici firma
  3. Servis ücreti
  4. Abonelik
  5. Fremium
  6. Pazar yeri
  7. Franchise
  8. Kullandıkça Öde
  9. Komisyonculuk
  10. Barter

Bir İş Modeli Nasıl Yaratılır?    

İş modeli nasıl yaratılır

Bir iş modeli oluştururken tek bir kritere uymak diye bir durum söz konusu değildir. Bir iş kurarken ve iş modelinizi planlarken farklı adımlar atmanız gerekebilir. Planlarınızı oluşturmak için izleyebileceğiniz adımlar ise aşağıdaki gibidir:

  1. Kitleyi tanımlamak

Çoğu iş modeli planı, sorunu tanımlamak veya hedef kitleyi belirlemekle başlar. Etkili bir iş modeli, kimi hedeflemeye çalıştığınızı anlamanıza olanak tanır. Böylece ürününüzü, mesajlarınızı ve bu kitleyle iletişim kurma yaklaşımınızı oluşturabilirsiniz.

  1. Problemi tanımlamak

Kitlenizi anlamanın yanı sıra hangi sorunu çözmeye çalıştığınızı da bilmeniz gerekir. Herhangi bir sorun veya ihtiyaç olmadan hizmetlerinize veya ürünlerinize talep yoksa işletmeniz ilerleyemez.

  1. İhtiyaçlarınızı belirlemek

Ürününüzü belirlediğinizde, şirketinizin karşılaşacağı engelleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu sayede ürüne özgü zorlukların yanı sıra operasyonel zorlukları görmeniz mümkündür.

  1. Deneyimli ortaklar bulmak

Birçok işletme, şirketin başarısını artırmak için diğer ortaklarını öne sürer. Bu durum işinizin geleceğini olumlu etkileyecek kriterlerden belki de en önemlisidir.

  1. Para kazanma çözümleri geliştirmek

Bu adım, iş modeli türünüzü belirlerken yukarıdaki strateji veya stratejilerin seçilmesini temel alır. Para kazanmak birçok girişimin karşı karşıya en büyük problemlerin başında gelir. Gelire dönüşmeyen hiçbir iş modeli işe yaramaz.

  1. Modelinizi test etmek

Tüm planınız hazır olduğunda test anketleri düzenleyin. İnsanların hizmetleriniz için fiyatlarınızı ödediğinde nasıl hissedeceklerini sorun. İncelemeler ve geri bildirimler doğrultusunda yeni müşterilere indirim avantajları sunun. İş modelinizi her zaman geliştirebilirsiniz fakat bunu yaparken her zaman piyasadan doğrudan geri bildirim almayı hedefleyin.

Hangi İş Modelinin Girişime Uygun Olduğu Nasıl Anlaşılır?      

Girişiminiz için doğru iş modelini seçmenin bir süreç olduğunu unutmamalısınız. İşinizi kurmanın birkaç seçeneği mevcuttur. Son kararı vermeden önce tüm seçeneklerinizi dikkatlice ele almanız son derece önemlidir. Bunun yanı sıra işletmenizin başarılı ve kârlı olması için araştırma yapmanız ve seçtiğiniz modelin fikriniz ve hedef pazarınızla uyumlu olduğundan emin olmanız son derece önemlidir.

Lean Canvas Nedir?        

lean canvas

Girişimcilerin birçoğu, belirsiz koşullar doğrulusunda iş hayatlarına başlama eğilimindedirler. Bu durum, onların doğaları gereği çevik düşünme ve hızlı karar alabilme kabiliyetlerini de tetikler. Bu pratik yaklaşımları ile uzun ve maliyetli bir iş planı yerine daha basit ama tek seferde görülebilen bir iş planı oluşturma ihtiyacı oluşur. Bu plan ise Lean Canvas (Yalın Kanvas) olarak ifade edilir. Lean Canvas’ın tercih edilme nedeni oldukça fazladır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • İş hedefinizi potansiyel müşterilerinizin etrafında inceler.
  • Uygulaması ve anlaması son derece kolaydır.
  • Birden fazla iş modeli hakkında plan oluşturmak için idealdir.
  • Yatırımcılar için daha okunabilir, daha az sıkıcı olan tek sayfalık basit bir belgedir.
  • Daha kolay bir şekilde düzenli olarak güncellemek mümkündür.

H2O olarak bu yazımızda iş modeli konusunu ele aldık. Amacımız; insan odaklı dijital dönüşüme liderlik edecek alanlardaki girişimlere öncü olmaktır. Girişimlerin başlangıç aşamasında gerekli olan her desteği sağlayarak ilk destek olmayı hedefliyoruz. H2O olarak sunduğumuz yatırım avantajları oldukça fazladır. Konu hakkında daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir ya da bizim ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu da ilginizi çekebilir: https://h2oinvestment.com/rakip-analizi-nedir-rakip-analizinin-girisimler-icin-onemi/