Ölçeklenebilir İş Modeli Nasıl Olmalıdır?
Girişimcilik

Ölçeklenebilir İş Modeli Nasıl Olmalıdır? Ölçeklenebilirlik Neyi İfade Eder?

Ölçeklenebilir iş modeli, bir organizasyonun, artan veya genişleyen bir iş yüküyle iyi bir şekilde başa çıkma ve performans gösterme yeteneğini ifade etmektedir. Birçok girişimci, işini ölçeklenebilirliğe oturtmakta zorlanmaktadır. Kurduğunuz girişimi ölçeklenebilirliğe uygun hale getirmek için aşağıdaki maddeleri uygulayabilirsiniz:

  1. Güçlü Bir Ekip Oluşturun

Girişiminiz için iyi bir ekip oluşturmak oldukça önemlidir. İyi bir ekip için, işe alma stratejinize bağlı kalmalısınız. Girişiminiz için doğru insanları işe almak, iş hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olur. Startuplar için liyakat esaslı işe alım yapmak önem taşımaktadır. Girişiminiz için iyi temelli bir vizyona sahip olarak, işinizi ölçeklendirebilirliğe uygun bilgi düzeyindeki uzman kişileri işe almalısınız. Liderlik ve karar verme yetenekleriniz girişiminizin büyüme yolunda oldukça önemlidir. Sonuç olarak, uzman kişilerden oluşan çalışan kadrosu bir girişimin ölçeklenebilirliği için en önemli adımlardan biri olmaktadır.

  1. Güvenilir İş Ortaklıkları Kurun
iş ortaklıkları

Güvenilir İş Ortaklıkları Kurun

İş ortaklarınızı iyi seçmeniz önem taşımaktadır. Sektörünüzden girişimlerle iş ortaklıkları kurarak, sağlıklı bir büyüme çizgisi yakalayabilirsiniz. Sektörel iş birlikleri yatırım alma açısından da oldukça önemlidir. Bu işbirliğini, karşılıklı yarar sağlayan hedefler temelinde oluşturmalısınız.

  1. İyi Bir Pazarlama Stratejisi Oluşturun

İşinizi sürdürülebilir ve ölçeklenebilir kılmak için iyi bir pazarlama stratejisi oluşturmalısınız. Bu pazarlama planınızı, bütünleşik bir bakış açısıyla oluşturmalısınız. Hizmet vereceğiniz her kanalda en iyi müşteri deneyimini yakalamalısınız. Pazarlama planınızda dijital pazarlama ve sosyal medya stratejilerini doğru konumlandırmalısınız. Bu kanallar aracılığıyla, memnun ve sadık müşteriler yaratabilirsiniz. Bunun yanında, marka bilinirliği açısından da dijital pazarlama ve sosyal medya stratejileri önem taşımaktadır.

  1. Network Oluşturun
network_oluşturun

Network oluşturun

Girişiminizi anlatabileceğiniz konferanslara ve iş yemeklerine katılarak işinizi sizin gibi girişimcilere tanıtabilirsiniz. Katılacağınız her konferans, marka bilinirliğiniz ve oluşturduğunuz network açısından olumlu yansıyacaktır. Aynı zamanda, bu gibi yerlerde tanışacağınız yatırımcılara işinizi anlatarak, yatırım alabilirsiniz.

  1. Teknoloji Yatırımı Yapın

İşiniz büyüdükçe kullandığınız teknoloji altyapısı da yetersiz kalmaya başlayacaktır. Satışlarınız ve buna bağlı olarak geliriniz artıkça teknoloji yatırımı yapmak kaçınılmazdır. Bunun yanında, müşteri takibi ve finansal raporlar için de işinizi hızlandıracak teknolojilere geçmelisiniz. Büyüme ve genişleme stratejinizi yönetmek için iyi müşteri yönetim sistemine ve otomasyon teknolojilerine yatırım yapmalısınız. Girişiminiz ne kadar emek yoğun olursa o kadar karmaşık bir hale gelir.

  1. Dış Kaynak Kullanın

İşinizi ölçeklenebilirliği için dış kaynak kullanmanız oldukça önem taşımaktadır. İşinizi büyüttükçe ve genişlettikçe maliyetleriniz hızla artacaktır. Girişiminizi ölçeklenebilir bir modele oturtmak için bazı kaynakları dışarıdan temin etmek zorundasınız. Bu gibi paydaşlarınız, ihtiyaç duyduğunuz kaynağı karşılamak için gerekli iş gücü ve sisteme sahip olmaktadır.

Ölçeklenebilirlik Nedir?

ölçeklenebilirlik_nedir

Ölçeklenebilirlik Nedir

Ölçeklenebilirlik, bir şirketin artan üretim oranıyla üretim yaparken, yapısı veya mevcut kaynakları tarafından engellenmeden büyüme yeteneğidir. Başka bir deyişle, bir işletmenin, yeni coğrafya veya pazara girmesine olanak tanıyan bir iş modeli veya ürünü varsa, ölçeklenmeye hazırdır.

Ölçeklenebilirliği bir örnekle açıklayalım. Örneğin, dikiş konusunda bir tutkunuz var ve evde çevreniz için ufak tefek şeyler dikmeye başladınız. Yavaş yavaş dikim için maliyetlerinizi karşılayacağınız siparişler almaya başlarsınız. Ancak, bunun bir hobi için yaptığınızdan herhangi bir büyüme stratejisi kurgulamadınız. Adınız ünlü kişilere yaptığınız hizmet sonucu duyulduğunu ve hızlı bir sipariş patlaması aldığınızı ve bununla başa çıkamadığınızı düşünün. Siz bu işi hobi için yaptığınızdan büyük ihtimalle gelen siparişleri nazik bir dille geri çevirmek zorunda kalacaksınız. Birçok kişiye hayır demek bir işletme için oldukça kötü bir durumdur. Eğer siz hobi olarak başladığınız işinizde ölçeklenebilirlik açısından bir plan yapsaydınız bu siparişleri kolaylıkla karşılayabilecektiniz. Ölçeklenebilirlik için uzman terziler veya son teknoloji makinalar alabilirdiniz.

Örneğimizi özetlersek, iş modeliniz iş yükü ve kapsamı altında iyi işleyerek, iyi bir performans gösterebilirse işiniz ölçeklenebilirdir. Gelen tüm işlerin kolaylıkla halledilebilmesi için işinizin ölçeklenebilirliğe uygun olması gerekmektedir.

H2OInvestment olarak bu yazımızda ölçeklenebilir iş modeli konusunu detaylarıyla ele aldık. Siz de yazımızdan ilham alarak, girişiminizde ölçeklenebilir bir iş modeli oluşturabilirsiniz. Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret ederek, bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu da ilginizi çekebilir: http://h2oinvestment.com/girisimcilik-hakkinda-en-yaygin-yanilgilar/