Ölüm Vadisinden Çıkmak İçin Atılması Gereken Adımlar
Girişimcilik

Ölüm Vadisinden Çıkmak İçin Atılması Gereken Adımlar

Girişimcilerin en büyük kabusu ölüm vadisi dersek yanlış olmaz. Geliştirilen ürünün ticarileşme sürecinde henüz gelir getirmediği, tam tersine sürekli maliyet yarattığı dönemi simgeleyen ölüm vadisi ne yazık ki birçok girişimin sonu oluyor. Peki, ölüm vadisinden çıkmak için neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Ölüm vadisinde hayatta kalmak, girişime yatırılan ilk sermaye tükenmeden önce kendi kendini döndürecek hale gelmek için yeterli gelir üretmeye başlamak anlamına geliyor. Bir girişimin hayat döngüsünde bu dönem en önemli kilometre taşlarından biridir.

Ölüm vadisi, girişimler için riskli bir dönem olduğu kadar aynı zamanda bir dayanıklılık testidir. Yatırımcıların dikkatini çekemeyen girişimlerin yüzde 90’ı ilk üç yıl içinde başarısız oluyor. Buradaki en önemli sorun, yatırımcıların yatırım yapmadan önce riskli araştırma ve geliştirme çabalarından ziyade, ölçeklenmeye hazır, kanıtlanmış bir iş modeli beklentisine sahip olmalarıdır.

Bir girişimin kurulduğu günden gelir elde etmeye başladıkları güne kadarki dönem çalkantılı ve oynaktır. İlk günlerde yaşanan kimi başarısızlıklar ciddi maliyetlere neden olabilir ve nakit akışı da önemli bir stres faktörü olabilir. Bu dönemi yönetmenin kolay olmadığı aşikar ve bu dönemde rotasını kaybeden girişimlerin ölüm vadisine düşmesi kaçınılmaz.

Mutlaka Bir Haminiz Olmalı

Girişiminizi kurmaya karar verdiğiniz günden itibaren fikir alabileceğiniz, tecrübelerinden ve bilgi birikiminden faydalanabileceğiniz bir haminizin olması çok önemli. Bu kişi(ler) ister daha önce başarılı olmuş, ölüm vadisine düşmeden yoluna devam etmiş ya da ölüm vadisinden başarıyla çıkmış bir başka girişimci olabileceği gibi yatırımcı veya sektörün önde gelen akademisyenlerinden bir de olabilir. Burada önemli olan seçeceğiniz haminin girişiminizin ölüm vadisine düşmemesi için yol haritanızı oluşturmanızda, başınız sıkıştığında yanınızda olup sizi desteklemesi.

Zor Zamanlar İçin Saklı Kaynaklarınız Olmalı

Daha önceki blog yazılarımızda da belirttiğimiz gibi girişiminizi hayata geçirmeden önce bir iş planı hazırlamanız her zaman riskinizi azaltacaktır. Ancak elbette her şey beklendiği gibi gitmeyebilir. Beklenmedik durumlar, piyasa koşullarında umulmadık değişimler yaşanabilir. Ölüm vadisine düşmemenin yanı sıra bu tür riskleri de göz önünde bulundurarak beklenmedik maliyetleri karşılayacak şekilde mutlaka bir miktar birikiminizi saklamalısınız.

Kitle Fonlama Seçeneğini Değerlendirin

Kitle fonlama platformları bu süreçte girişimcilerin en önemli desteklerinden biri olabilir. Girişiminize fon sağlamak için bireysel yatırımcıların size destek vermesini sağlamak için kitle fonlaması seçeneği son dönemlerin en iyi seçeneklerinden biri olabilir. Bunun yanı sıra ürünleriniz için ön sipariş almak, hisse karşılığı bağış istemek gibi farklı çözümler de denenebilir. Burada önemli olan bu getiriyi sağlayacak şekilde ürününüzün potansiyeline dikkat çekebilmek.

Teşvik ve Hibelere Mutlaka Başvurun

Girişiminizin maliyetlerini desteklemek, olası risklere karşı kendinizi güvence altına almak için teşvik ve hibeleri mutlaka değerlendirmelisiniz. Teşvik ve hibeler size maddi destek sağlayacağı gibi aynı zamanda başvuru aşamasında yapacağınız planlamalar ileriye dönük yatırımcılarınız için de yol gösterici olacaktır.

Sonuç olarak; ölüm vadisinden kurtulmak, bir girişimin hayat döngüsünde, başlangıç aşamasını geçtiğini, belli bir olgunluğa erişme şansının daha yüksek olduğunu göstermesini sağlayan önemli bir dönüm noktasıdır. Elbette bütün bu yapılması gerekenlerin yanı sıra önemli bir kilit noktası da ilk günden itibaren pazarlama faaliyetlerini hayata geçirmektir. Pazarlama konusunda yapmanız gerekenler için bir sonraki yazımızı kaçırmayın!