Son 10 Senede Gündemimize Giren Finansal Teknoloji Kavramı
Girişimcilik

Son 10 Senede Gündemimize Giren Finansal Teknoloji Kavramı: Fintech

FinTech her ne kadar gündemimize yeni girmiş gibi gözükse de ilk ürünlerini 1950’lü yılların ortalarında vermiş bir konsept. İlk fintech girişimi 1950 yılında piyasaya sürülen kredi kartları olarak söylenebilmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi bu alanın amacı geleneksel finansal yöntemleri daha teknolojik yöntemlerle değiştirmek. Son dönemde yapay zeka, kripto ve büyük veri alanında yaşanan gelişmeler haliyle finans alanında da bazı farklılıklara yol açtı. Bu yazımızda FinTech alanının ne olduğunu ve geleceğini ele alacağız. Keyifli okumalar dileriz.

Fintech-Nedir-Fintech-Teknolojisi-Nerelerde-Kullanılır

Fintech Nedir? Fintech Nerelerde Kullanılır?

En yalın ifadeyle Fintech , finansal işlemlerin kolaylaşması, otomatikleştirilmesi ve geliştirilmesidir. Firmaların yanında iş sahiplerinin ve müşterilerin finansal operasyonlarını en kolay bir biçimde sürdürebilmeleri amaçlanmaktadır. FinTech girişimleri özellikle mobil araçlara yönelik tasarlanmaktadır. Bunun amacı müşterilerin her an her yerden bu finansal hizmetlere en kolay yoldan ulaşmasını sağlamaktır. Günümüzde bankada veya fatura ödeme noktalarında sıra bekleyen insanların sayısında yaşanan azalmayı bu sistemlerin varlığına borçluyuz. Ancak mobiliteyi arttıran müşteri odaklı bu sistemler bankacılık ve finans alanında kullanılamaz.

FinTech girişimleri genel olarak şu alanlarda yoğunlaşır:

  • Sigortacılık hizmetleri (Insurtech)
  • Mobil ödeme sistemleri
  • Kişiselleştirilmiş kullanıcı deneyimi
  • Yapay zeka tabanlı pazar takip sistemleri
  • Robo-danışmanlık hizmeti
  • Otomatikleştirilmiş alım / satım işlemleri
  • Yüz / göz / parmak izi tanıma ile sağlanan güvenlik hizmetleri
  • Chat botlar ile sağlanan müşteri desteği
  • Temassız ödeme hizmeti
  • Blockchain teknolojileri
  • Kripto teknolojisi
  • Yapay zeka destekli portföy sistemleri

FinTech girişimleri rekabetsel avantajı elde edebilmek için son dönemde birbirleriyle yarışıyorlar. Asıl amaçları daha önce geleneksel yollarla elde edilmiş müşteri bilgilerini akıllı sistemlere entegre etmek. Bu sayede geleceğe yönelik tahminlerde isabetli sonuçlar elde etmeye çalışıyorlar. Yapay zeka ile portföy oluşturan sistemler ABD’de denenmeye başladı bile. Ancak insanların bu sistemlere olan güveni henüz olması istenen seviyede değil. Parasal her türlü değer güven ile ölçülmektedir. Finansal teknoloji endüstrisinde de bankacılık sistemlerinde olduğu gibi güven en kritik parçayı temsil eder. Yapay zeka sistemlerine olan güven faktörünün çoğu insan tarafından aşılamaması bu sektörü de etkilemekte. Neobank denilen ve yalnızca dijitalde boy gösteren bankaların önündeki en büyük engel de buradan kaynaklanıyor. Neobanklar herhangi bir fiziksel şubesi olmayan bankalardır. Tipik bir banka gibi müşterilerinin kontrol, kayıt, ödeme sistemleri ve borçlandırılmasını sağlar. Teknolojinin gelişmesiyle bu tür bankacılık sistemlerinin de gelişmesi beklenmektedir.

Gelecekte-Fintech-Girişimleri

Fintech Sektörünün Gelişimi ve Büyüme Metrikleri

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte bankacılık ve finans alanında yaşanan gelişmeler bizi en yeni bu teknolojilere uyum sağlamaya zorluyor. Kredi kartları, temassız ödeme sistemleri, mobil bankacılık gibi sistemleri kullanmak günlük yaşamımızın bir parçası. Ernts and Young’un 2019 Global FinTech Adaption Index’ine göre en yeni fintech sistemlerine uyum oranı %64. 2015 yılında ise bu rakam %16 civarındaydı. Dört senede %16’dan %64’e varan artış yatırımcının da bu alana ilgi duymasının sebeplerinden biri. 2017 yılında yapılan KPGM International Küresel Fintech Araştırması sonuçlarına göre katılımcıların %57’sinin cevabına göre gelecek için en yıkıcı güç gelişmekte olan finansal girişimler. Onu küresel ortamda artan kargaşa ve yeni iş modelleri takip ediyor. Yine aynı araştırma 3 yıllık süreçte en ilgi çekici yeni finansal teknolojinin %67 ile analitik ve büyük veri alanında yaşanacağına inanmaktadır. Bu cevabı veren katılımcılardan %76’sı sigorta şirketi, %65’i banka, %58’i varlık yönetim şirketleri olarak gruplanmıştır. Bunun ardından API ve robo danışmanlık alanları katılımcılar tarafından en ilgi çekici alanlar olarak gösterilmiştir.

Gelecekte Fintech Girişimleri

Finansal girişimlerinin makine öğrenmesi, büyük veri, kripto sistemler ve otomatikleştirilmiş sistemler sayesinde büyük bir gelişim yaşadığından bahsettik. Bu sistemlerin gelecekte alacakları hal hakkında oldukça olumlu görüşler mevcut. En yaygın gelecek senaryolarından birisi blockchainle beraber günümüz geleneksel bankacılığını tamamen yok olması. Çoğu banka gelecekte kripto sistemleri sayesinde finans hizmetlerinin merkeziyetsizleşmesi tehlikesini sezdiği için finans girişimleri ile iş birliklerini arttırmaya çalışıyor. Bu nedenle bu girişimlerin büyük bankalar ile birleşmesi veya onlar tarafından alınması söz konusu. CB Insight verilerine göre 2019’un ilk çeyreğinde unicorn olan 41 fintech girişiminin toplam değeri 154.1 milyar dolardı. Avrupa 2019’un ilk çeyreğinde 1.7 milyar dolar ile bu alanda 875 milyon dolar yatırım elde eden Asya’yı geçmiş durumda. Asya pazarındaki iki dişli rakip Hindistan ve Çin bu alanındaki girişimlerinin çokluğuyla bilinen iki ülkedir. Ancak Hindistan 286 milyon dolarlık yatırım hacmiyle bu pazarı domine etmekte. Yakın bir gelecekte ülkeler arasındaki bu mücadele hız kesmeden sürecek gibi gözüküyor. Asya pazarı para piyasasını kontrol etmek ve finans sistemlerini Amerika’dan Asya taşıma amacı güdüyor. Bu sebeple gelecekte Asya pazarını bu tarz girişimlerle daha çok duyacağız gibi görünmektedir.

H2O Investment olarak bu yazıda fintech konusunu tüm detaylarıyla ele aldık. Fintech girişimleri ve yatırımları hakkında daha detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret ederek, bizimle iletişime geçebilirsiniz.