SWOT Analizi Nedir?
Girişimcilik

SWOT Analizi Nedir?

SWOT Analizi Nedir?      

SWOT analizi, 1970'lerde geliştirilen ve iş kurmak ya da geliştirmek için stratejik planlamada kullanılan bir tekniktir. Bu analiz; kurumunuzun güçlü ve zayıf yönlerini anlamanıza, fırsatların farkına varmanıza ve karşılaşabileceğiniz tehditleri görmenize yardımcı olur. SWOT kelimesi 4 ana kelimenin İngilizce karşılıklarının baş harflerinden oluşmaktadır. Bunlar; Strengths (güçlü yönler), Weaknesses (zayıf yönler), Oppurtunities (fırsatlar) ve Threats (tehditler) olarak sıralanmaktadır.

SWOT analizi, kuruluşun güçlü yönlerinden yararlanmak, zayıf yönleri iyileştirmek, tehditleri en aza indirmek ve fırsatlardan yararlanmak için basit ama güçlü bir çözüm olarak görülür. Bu analizi, yönetim ekibinin şirketin gelecekteki performansını etkileyecek iç ve dış faktörleri belirlediği bir metottur. İşinizi verimli bir şekilde planlayıp yönetebilmeniz için kurum içerisinde ve sektörde neler olup bittiğini öğrenmenize olanak sağlar. Bu yazımızda; SWOT analizinin ne olduğu ve SWOT analizi örnekleri hakkında çeşitli bilgiler sunacağız.

SWOT Analizi Nasıl Yapılır?

swotanalizblog

Bu analiz, şirketin mevcut durumunu özetlemenin ve gelecek için bir plan oluşturmaya yardımcı olmanın bir çözümüdür. Sizin veya ekibinizin gelecek planlaması olup olmadığına bakılmaksızın, SWOT analizi aşağıdaki adımlarla yapılmalıdır:

İlk adım; öz analiz olarak da adlandırılan dahili analizi gerçekleştirerek SWOT analizi yapmaya başlamak olmalıdır. Ayrıca bu süreçte, şirketinizin güçlü ve zayıf yönlerini listelemelisiniz. Bunlar, sahip olduğunuz belirli beceriler veya çalışanlarınız olabileceği gibi, aynı zamanda sahip olduğunuz kaynaklar veya başarılı bulmadığınız yönler dahi olabilir.

İkinci adımda ise pazar veya çevre analizi yapılır. Bu aşama, dış riskleri ve sizin için mevcut olan fırsatları incelemenize olanak sağlar. Bunun yanı sıra piyasadaki konumunuzun ne kadar iyi olduğunu ve hangi değişiklikleri yapmanız gerektiğini anlamanıza yardımcı olur.

Üçüncü adım ise rekabet analizidir. Bu aşamada kendi stratejinizi, ürün ve hizmetlerinizin kalitesinin nasıl olduğunu ve teslimat koşullarınızı nasıl iyileştirebileceğinizi ayrıntılı olarak kararlaştırmanız gerekir.

Dördüncü adım ise müşteri analizidir. Müşteri analizinde hedef kitlenizi kusursuz olarak belirlemeniz gerekir. Bu nedenle hangi segmentlerde temsil edildiğinizi ve nereye yönelmek istediğinizi kendinize sormanız gerekir. Bu adımda başka bir soru da şu şekildedir: Müşterilerin satın alma kararlarını olumlu yönde etkileyebilecek neler yapılabilir?

Şu anda var olan tüm güçlü yönlerinizi listeleyin ve sonra da var olan tüm zayıflıklarınızı listeleyin. Gelecekte var olan tüm fırsatları listeleyin. Fırsatlar, gelecekteki potansiyel güçlü yönler olarak tanımlanır. Daha sonra ise gelecekte var olan tüm potansiyel tehdit faktörlerini listeleyin. Tehditler, gelecekteki potansiyel zayıflıklardır.

SWOT Analizi Neden Önemlidir?  

E- ticaret ile rekabet artmış ve sektörel dengeler daha değişken bir hale gelmiştir. Tam da böyle bir süreçte, hem kendi firmanıza daha yakından bakmak hem de rakipleriniz hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız SWOT analizi sizin genel bir görüş edinmenizi sağlar. Şirketiniz hakkında yapacağınız değerlendirmenin sonucunda elde edeceğiniz yol haritası ile bir sonraki adımınızı daha güvenli planlayabilir, rakiplerinizin hamlelerine karşı önlemler alabilirsiniz. Ayrıca daha istikrarlı büyüme de sağlayabilirsiniz.

SWOT Analizi Örneği

swotanalizblog

SWOT analizinizi oluştururken ekibinize sorabileceğiniz birkaç soru örneği bulunmaktadır. Bu sorular, yaratıcı düşünce becerilerini iyileştirmeye yardımcı olur. SWOT analizi örnek soruları aşağıdaki gibidir:

Güçlü Yönler

Güçlü yönler, şirketinizin içsel ve olumlu özellikleridir. Bunlar sizin kontrolünüzdedir.

  • Hangi iş süreçleri daha başarılı?
  • Sizin kullanabildiğiniz ancak diğerlerinin kullanamadığı en düşük maliyetli kaynaklar neler?
  • Bilgi ve becerisi yüksek çalışanlara sahip misiniz?
  • Yeni bir ürün ve strateji geliştirebiliyor musunuz?
  • Yeni ve işletmeye faydalı teknolojilere sahip misiniz?
  • İşletmenizin sahip olduğu avantajlar neler?
  • Rakipleriniz sizin hangi yönlerinizi güçlü bulur?
  • İşletmenizi benzersiz kılan noktalar ne?

Zayıf yönler

Zayıf yönler, güçlü yönlerinizi azaltan olumsuz faktörlerdir. Bunlar, rekabet içinde olmak için geliştirmeniz gereken yönlerdir.

  • İşletmenizin rekabet içinde olması gereken alanlar var mı?
  • Hangi iş süreçlerinin iyileştirilmesi gerekiyor?
  • Para veya ekipman gibi şirketinizin ihtiyaç duyduğu somut varlıklar var mı?
  • Ekibinizde boşluklar var mı?

Fırsatlar

Fırsatlar, iş ortamınızdaki başarınıza katkıda bulunma olasılığı yüksek olan dış faktörlerdir.

  • Pazarınız büyüyor mu ve müşterilerinizi, sattıklarınızdan daha fazlasını almaya teşvik edecek trendler var mı?
  • Şirketinizin işi büyütmek için yararlanabileceği yaklaşan etkinlikler var mı?
  • Şirketinizi olumlu yönde etkileyebilecek yönetmeliklerde yapılacak değişiklikler var mı?

Tehditler

Tehditler, üzerinde hiçbir kontrolünüz olmayan dış faktörlerdir. Eğer meydana gelirlerse, bunlarla başa çıkmak için acil durum planları uygulamaya koymayı düşünebilirsiniz.

  • Pazarınıza girebilecek potansiyel rakipleriniz var mı?
  • Tedarikçiler ihtiyacınız olan hammaddeleri her zaman ihtiyaç duyduğunuz fiyatlarla tedarik edebilecek mi?
  • Teknolojik gelişmeler iş yapma şeklinizi değiştirebilir mi?
  • Tüketici davranışı, işletmenizi olumsuz etkileyebilecek şekilde mi değişiyor?
  • Tehdit oluşturabilecek piyasa eğilimleri var mı?

H2O olarak bu yazımızda SWOT analizi ve SWOT analizi örnekleri konularını ele aldık. Amacımız; insan odaklı dijital dönüşüme liderlik edecek alanlardaki girişimlere öncü olmaktır. Girişimlerin başlangıç aşamasında gerekli olan her desteği sağlayarak ilk destek olmayı hedefliyoruz. H2O olarak sunduğumuz yatırım avantajları oldukça fazladır. Konu hakkında daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir ya da bizim ile iletişime geçebilirsiniz.

Bu da ilginizi çekebilir; https://h2oinvestment.com/girisimcilikte-nasil-fark-yaratabilirsiniz/