Yatırım (Pitch Deck) Sunumu Nedir, Nasıl Hazırlanır?
Girişimcilik

Yatırım (Pitch Deck) Sunumu Nedir, Nasıl Hazırlanır?

Bir girişimi başlatmak ve büyütmek için finansal desteğe ihtiyaç olduğunu hepimiz biliyoruz. Bir girişiminiz varsa ve onu potansiyel yatırımcılara tanıtmak istiyorsanız iş planınızı, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi tanıtabileceğiniz bir yatırım sunumu hazırlayabilirsiniz. İngilizce karşılığıyla Pitch Deck olarak bilinen yatırım sunumu, finansal açıdan zorluk çeken girişimciler için önemli bir konudur.

Yatırım sunumu, yatırımcılardan finansal destek almak için hazırlanır. Sunum başarıya ulaşırsa girişiminiz için bir yatırımcı bulabilir ve kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Peki yatırım sunumu nedir, nasıl hazırlanır? Yatırım sunumunda neler olmalıdır? Yazımızda bu konular hakkında merak edilen detayları sizlerle paylaşacağız.

yatırımsunumunedir

Yatırım Sunumu Nedir?

Girişimciler için en zorlu aşamalardan biri yatırımcı bulmaktır. Düşündükleri fikirleri hayata geçirebilmek ve devam ettirebilmek için bir yatırımcıdan veya kurumdan destek almaları gerekir. Yatırım sunumu bu amaçla hazırlanan, potansiyel yatırımcılarınızın girişiminiz hakkında detaylı bilgi edinmesine yardımcı olan bir sunumdur.

Girişimler için finansman sağlanması uzun ve zorlu bir süreç olabilir. İyi hazırlanmış ve yeterince bilgiye sahip olan bir yatırım sunumu, bu sürecin ilk aşamasıdır. Yatırımcıların ilgisini çekmek ve sizinle bağlantı kurmasını sağlamak için, girişiminizi en iyi şekilde tanıtabilmeniz önemlidir.

Yatırım Sunumunda Neler Olmalıdır?

Bir yatırım sunumu hazırlarken karşı tarafa iletmek istediğiniz bilgileri en doğru şekilde aktarmalısınız. Bunu yapmak için sunumu belli bir sıraya göre hazırlamalı ve sadece önemli yerler üzerinde durmalısınız. İyi bir yatırım sunumunda mutlaka bulunması gereken bazı bölümler vardır. Giriş, sorun, çözüm ve projenin yol haritası, yatırım sunumunda olmasıgereken önemli bölümlere birer örnektir.

yatırımsunumunasılhazırlanır

Yatırım Sunumu Nasıl Hazırlanır?

Yatırım sunumunu hazırlarken sunum sırasını iyi bir şekilde belirlemelisiniz. Kısa ve öz bilgiler vermeli, dinleyiciyi sıkmadan anlatmaya özen göstermelisiniz. İyi bir yatırım sunumu yapabilmeniz için uygulamanız gereken adımları şu şekilde sıraladık:

  1. Giriş

Yatırım sunumun girişi en önemli olan noktalardan bir tanesidir. İyi bir izlenim elde etmek için bu fırsatı kaçırmamaya dikkat etmeniz gerekir. Bunun için kısa ve net bir şekilde; kim olduğunuzu, amacınızı ve neler yapmak istediğinizi anlatmalısınız.

  1. Sorun

Girişimler temelde bir soruna çözüm üretilmesi amacıyla ortaya çıkarılır. Burada hangi soruna yönelik çalıştığınızı ve çözüm üreteceğiniz kitlenin yaşadığı zorlukları belirtmelisiniz.

  1. Çözüm

Daha önce belirttiğiniz soruna yönelik olarak ürettiğiniz tüm çözümleri bu kısımda anlatmanız gerekir.

  1. Çözümün Avantajları

Çözümü anlattıktan sonra sizin seçtiğiniz çözüm yolunun diğerlerinden daha doğru olduğunu göstermek için avantajlarını belirtmelisiniz.

  1. İş modeli

Bu kısımda çözümün nasıl işleyeceği hakkında detaylı bilgiler vererek, yatırımcıyı ikna etmelisiniz. Anlatımı desteklemek için görsel kullanabilirsiniz.

  1. Müşteriler

Sorunun ve çözümün hitap ettiği hedef kitleyi yani müşterilerinizi tespit etmeniz gerekir. Burada sorunun kimlerin hayatında var olduğu ya da çözümün kimlere fayda sağlayacağı konusunda araştırmalar yaparak yatırım sunumunda belirtmelisiniz.

  1. Sermaye

Projeyi anlaşılır bir şekilde anlattıktan sonra bu projenin gerçekleşmesi ve devamının sağlanması için, gereken finansman tutarını yatırımcıya bahsetmeniz gerekir.

  1. Projenin Yol Haritası

Yatırım sunumunun son kısmına doğru projenin yol haritası hakkında bilgi vermelisiniz. Burada projenin nasıl işleyeceği ve gelecek hedeflerini anlatmalısınız.

  1. İletişim Bilgileri

Yatırımcıların sizinle hızlı bir şekilde iletişime geçebilmesi için sunumun en sonuna iletişim bilgilerinizi eklemelisiniz.

H2O olarak bu yazımızda; Pitch Deck (Yatırım) Sunumu Nedir, Nasıl Hazırlanır? konusu hakkında bilgi vermeye çalıştık. Daha fazlası hakkında bilgi almak için diğer içeriklerimizi inceleyebilirsiniz. H2O ekibi olarak amacımız; insan odaklı dijital dönüşüme liderlik edecek alanlardaki girişimlere öncü olmaktır. Girişimlerin başlangıç aşamasında gerekli olan her desteği sağlayarak ilk destek olmayı hedefliyoruz. H2O olarak sunduğumuz yatırım avantajları oldukça fazladır. Daha fazlası hakkında bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İlginizi çekebilir: https://h2oinvestment.com/yatirim-turlari-ne-anlama-geliyor-yatirim-asamalari-nelerdir/