Yeni Popüler Oyun Girişimciliği: Blockchain Tabanlı Oyunlar
Girişimcilik

Yeni Popüler Oyun Girişimciliği: Blockchain Tabanlı Oyunların Geleceği

Son yılların en çok ilgi çeken konularından birisi Blockchain teknolojisidir. Yakın gelecekte finans sistemlerinden, güvenlik sistemlerine kadar pek çok alanda bu teknoloji ile karşılaşacağız. Son dönemde ise bu teknolojiden oyun sektörü de yararlandı. Duymaya pek alışık olmadığımız Blockchain ve oyun ikilisi yeni ve dinamik bir alana dönüştü.

blockchain_blog

Blockchain Tabanlı Oyunlar Nedir?

Blockchain tabanlı oyunlar tüm oyun altyapısının bu teknolojik alt yapıyı kullanması veya sadece oyun içi ekonominin NFT’lere dayanması olarak 2’ye ayrılıyor. İlk gruptaki oyunlarda yapılan her bir eylem bir blok olarak kaydediliyor. İkinci grupta ise sadece NFT’ler aracılığı ile oyun içi varlıkların ticareti gerçekleşiyor.
Çoğu Blockchain tabanlı oyun, NFT’ler ile bağlantılıdır. NFT’lerin her biri biricik olma özelliğine sahip, değiştirilemez ve kopyalanamaz dijital varlıklardır. Bunların bitcoin veya diğer coinlerden farkını şu örnekle özetlemek mümkün; bitcoinler gerçek dünyada parayı temsil ederler. NFT’ler ise direk kendi değeri olmayan ancak kendisine değer atfedilen koleksiyonluk parçaları temsil eder.
Oyun içi varlıkların ticareti yeni yeni duymaya başladığımız bir durum. Blockchain tabanlı oyunlar sayesinde bir oyunda elde ettiğiniz herhangi bir kazanımı diğer oyunlara transfer edebiliyorsunuz. Bununla beraber dijital varlıkları oyun dünyasından çıkarıp cüzdanınızda gerçek bir değer olarak tutabiliyorsunuz.

Oyunda elde ettiğin herhangi bir kazanımı transfer edebilirsiniz demiştik. Bu konuyu biraz daha açalım. Bildiğiniz gibi çoğu oyunda tecrübe kazandıkça XP puanınız artar, bu oyuncular için önemlidir. Çünkü buna göre size yeni görevler atanır. Bu teknoloji sayesinde oyuncular XP satabilir, alabilir. Aynı şekilde silahlarını, karakterlerini de öyle. Oyunda elde ettiğiniz hiçbir şey kaybolmaz. Size gerçek bir değer olarak geri dönebilir.

Oyunlarda sahip olduğunuz karakterler, itemler kısacası oyunda sahip olduğunuz ne varsa hepsi birer NFT’dir. Bu sebeple alınıp satılabilir.

Ayrıca P2E (play-to-earn) denilen ve oyuncuların oyun oynadıkça maddi bir karşılık elde ettiği konseptin de Blockchain tabanlı oyunlarda çok yaygın olduğunu görüyoruz.

Kripto ve NFT teknolojisini kullanan oyunların özelliklerinden birisi de bu oyunlarda gerçekleşen herhangi bir eylemin blok olarak kaydedilmesi. Bu oyunda gerçekleşen işlemlerin değiştirilip yok edilmesinin imkansızlaştırır. Bununla beraber oyunun merkeziyetsizleşmesi de sağlanır. Merkeziyetsizleşme oyun geliştiriciler ve oyuncuları arasında bir farkın oluşmasını engeller. Oyunun çıktılarını kimse kontrol edemediği için, bu oyunlarda daha eşitlikçi bir ortam sağlanır. Hile gibi oyun atmosferini bozacak eylemlerin yapılması ise imkansızdır.

Blockchain Tabanlı Girişimler

blockchain_blog_2

Son dönemde kripto ve NFT tarafında yaşanan en dikkat çekici hareketin blockchain tabanlı oyun girişimleri olduğu istatistiklerle sabit.

Sektörde adından en çok söz ettiren ve P2E konseptinin başlatıcısı olan Axie Infinity, 20 bin kullanıcı ile başladığı 2021 yılını 2 milyonu aşkın kullanıcı ile tamamladı. Çok kısa bir süre içerisinde ulaşılan büyük başarı yatırımcı ve girişimcilerin bakışlarını blockchain tabanlı oyun girişimlerine çevirmesine sebep oldu.

Axie Infinity oyuncuların kendi karakterlerini oluşturdukları ve bu karakterleri satabildikleri bir oyun. Oyunun sitesinden alınan istatistiklere göre, oyun içinde satılan en pahalı Axie’nin değeri 820,00 $. Ayrıca günlük 2.8 milyon aktif kullanıcısı olduğu da sitede yer alan başka bir bilgi.

Bununla beraber Alien Worlds isimli oyun yine bu kategoride adından söz ettiren oyunlardan. Oyuncuların uzay keşfine çıktıkları ve bu keşiflerinde NFT toplayabildikleri P2E konseptini bünyesinde barındıran bir oyun.

Puzzle-RPG türünde blockchain tabanlı bir oyun olan Chubby Five'ın, oyunun para birimi olan $CHU sayesinde oyuncuların oyundan gelir elde edebilmelerine de olanak sağlayacak olması da diğer bilgiler arasında.

Blockchain tabanlı Girişimciliğin Geleceği

blockchaingblog_3

Az önce de bahsettiğimiz gibi oyuncuların yeni gözdesi blockchain tabanlı oyunlar. Burada bu meseleyi doğrulayabilmesi için bazı istatistikler vermeyi gerekli görüyoruz. Geçtiğimiz sene yayınlanan BGA Blockchain raporuna göre oyunlarda ticareti gerçekleştirilen NFT’lerin 2021 yılında toplam NFT’ler içerisindeki payı %20’yi bulmuş.

Bununla beraber raporda yer alan bilgilere göre yatırım şirketleri şimdiden bu oyunların geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için 4 milyar dolar civarı yatırım yaptı.
Toplam blockchain endüstrisinin %49’luk kısmını ise bu teknolojiyi kullanan oyunlar oluşturuyor. Oyun sektörünün bu kadar kısa sürede sektörün yarısını ele geçirmesi blockchain tabanlı oyunların gelecekte çok daha fazla yaygınlaşacağını gösteriyor.
Popüler oyun girişimleri içerisinde birçok dinamiği barındırıyor. Hali hazırda en çok gelecek vadeden sektörlerden birisi oyun sektörü. Oyun sektöründe gelecek trendleri kovalayanlar, gözlerini Blockchain tabanlı oyunlardan ayırmamalı.

H20 olarak bu yazımızda Blockchain tabanlı oyun girişimlerini ve bu sektörün geleceğini ele aldık. Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret ederek bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Bu da ilginizi çekebilir; https://h2oinvestment.com/turkiyede-yapay-zeka-ekosisteminin-son-5-yildaki-gelisimi/